Pyhä Matteus ja enkeli ( Saint Matthew and the Angel )

Kansallisuus

Italia

Väline

Öljy kankaalle.

Teoksen mitat

223 x 183 cm

Sijoituspaikka

Gemäldegalerie, Berliini, Saksa

Inventaarionumero

Inv. Nr. 365

Tuhoutumisolosuhteet

Toisen maailmansodan aikana siirrettiin Berliinissä Kaiser Friedrich museosta turvaan noin 417 taideteosta. Ne sijoitettiin Friedrichshainin Flakturm II:een Flakturmit olivat ympäri Saksaa pystytettyjä ilmatorjuntatornien ja pommisuojien yhdistelmiä. Flakturm II ja sinne varastoidut taideteokset tuhoutuivat  tulipalossa toukokuussa vuonna 1945.
Tieto Flakturm II ja taulujen kohtalosta on ristiriitaista. Suosittelemme tutustumaan "Tarinat" osiostamme artikkeliin Flakturmista ja 416 tuhoutuneesta maalauksesta.

Lähde

Sterling and Francine Clark Art Institute Library Photo Archive, 225 South Street, Williamstown MA, 011267

Genre

Maalaus.

Kuvauksen tyyppi

Määrittelemätön leike.

Kuva


Muuta

Suora lainaus Clarkilta: "Painted for the Contarelli Chapel in the church of San Luigi dei Francesi in Rome. It was deemed unacceptable for the chapel, and Caravaggio's biographer, Giovanni Bellori relates that ""...the priests took it down, saying that the figure with its legs crossed and its feet rudely exposed to the public had neither the decorum nor the appearance of a saint."""

Maalaus oli alunperin tehty Rooman ranskalaisen kirkon, San Luigi de Francesin Contarelli - kappeliin. Sen piti olla kolmas ja viimeinen teos evankelista Matteuksesta kertovaa kuvasarjaa.
Kirkon pappien mielestä Pyhä Matteus näytti maalauksessa liian talonpoikaiselta kaljuine päälakineen, partaisine poskineen, paljaine jalkoineen ja likaisine jalkaterineen. Lisäksi enkelin ohjaava käsi vaikutti heidän  mielestään liian raukealta. Caravaggio maalasi  uuden version aiheesta ja se hyväksyttiin.
Alkuperäisen version osti Caravaggion suojelija Vincenzio Giustiniani ja hänen sukunsa myi sen 1815 Kaiser - Friedrich - Museoon Berliinin. Friedrichshainin Flakturm II:n pommisuojan tulipalossa se sitten tuhoutui muiden suojaan siirrettyjen teosten kanssa. Erään lähteen mukaan venäläiset olisivat sen tuhonneet, mutta tästä ei ole erityistä näyttöä. Kätkettyjen, suojattujen ja suojaamatta jääneiden taideteosten kohtalo Toisen maailmansodan loppuselvityksissä Saksassa on edelleenkin suurelta osin arvoitus.
Suomalainen Antero Kahila on maalannut vuonna 2008 taulusta rekonstruktion, joka on ollut esillä Sinebrychoffin museon kellarissa Helsingissä.

Lähteet: Helsingin sanomat 22.10.2008 s. C3 ja Jura Jukolan blogi http://jukola.blogspot.com/2005/07/pyh-matteus-ja-enkeli.html ; Tuhoutuneen taiteen museon arkistot.Tunnus

MT_82

Tekijä

Caravaggio Michelangelo Merisi da, 1573 - 1610

Teoksen nimi

Pyhä Matteus ja enkeli ( Saint Matthew and the Angel )

Päiväys

n. 1602

Tuhoutumisvuosi

1945

Pääkuva

MT_82_Caravaggio Michelangelo merisi da_Saint Matthew and Angela_ca1602