Strassenkampf ( Street Fight )

Kansallisuus

Saksa

Väline

Sekatekniikka paneelille.

Teoksen mitat


Sijoituspaikka

Yksityiskokoelma.

Inventaarionumero


Tuhoutumisolosuhteet

Teos katosi ja otaksuttavasti tuhoutui vuoden 1945 aikana.

Lähde

Sterling and Francine Clark Art Institute Library Photo Archive, 225 South Street, Williamstown MA, 011267

Genre

Maalaus

Kuvauksen tyyppi

Määrittelemätön leike.

Kuva


Muuta

Otto Dix, 2. joulukuuta 1891 - 25. heinäkuuta 1969 oli saksalainen taidemaalari. Hän tuli tunnetuksi nimenomaan sodan kauhujen kuvaajana. Lisäksi hän kuvasi Ensimmäisen maailmansodan jälkeisen Saksan sosiaalisia ongelmia: sotainvalideja, kerjäläisiä, rikollisia ja prostituoituja. Dix ei ollut poliittisesti aktiivinen, vaan piti itseään puolueettomana vallitsevien olosuhteiden kuvaajana.

Dix lähti vapaaehtoisena rintamalle heti ensimmäisen maailmansodan alussa vuonna 1914. Sodan aikana hän teki yli 300 piirrosta rintamaolosuhteista. Nuo piirrokset olivat pohjana hänen 1920-luvulla tekemilleen maalauksille ja grafiikkatöille, jotka kuvasivat sodan kauhuja hätkähdyttävän groteskilla tavalla.

Tyylillisesti Dix aloitti ekspressionistina ja dataistina mutta kehittyi myöhemmin saksalaisen taidesuuntauksen uusasiallisuuden edustajaksi.

Dixin järkyttävät sotakuvaukset olivat jyrkässä ristiriidassa Natsisaksan militaristisen arvomaailman kanssa. Hitlerin vuonna 1933 tapahtuneen valtaannousun jälkeen Dixin sallittiin maalata vain harmittomia maisemakuvia. Osa Dixin sodanvastaisista maalauksista määrättiin tuhottavaksi.

Toisen maailmansodan jälkeen Dix sai tunnustusta sekä Länsi- että Itä-Saksassa.

Lähteet: Clark ja Wikipedia


Tunnus

MT_95

Tekijä

Dix Otto Wilhelm Heinrich, 1891 - 1969

Teoksen nimi

Strassenkampf ( Street Fight )

Päiväys

1927

Tuhoutumisvuosi

1945

Pääkuva

MT_95_Dix Otto_Street Fight_1927