Der Schützengraben ( The Trench )

Kansallisuus

Saksa

Väline

Öljy kankaalle.

Teoksen mitat

227 x 250 cm

Sijoituspaikka

Gemäldegalerie Neue Meister, Dresden, Saksa

Inventaarionumero

Inv. Nr. 2460A

Tuhoutumisolosuhteet

Wallraf-Richartz-Museum osti Juoksuhauta - maalauksen Karl Nierendorfilta vuonna 1923, ja myöhemmin sen hankki omistukseensa Dresdenin Stadtmuseum ja Gemäldegalerie [Kaupunginmuseo ja Maalausgalleria). Natsit takavarikoivat sen vuonna 1933, ja se oli näytteillä Münchenissä pidetyssä turmeltuneen taiteen näyttelyssä vuonna 1937 nimellä Der Krieg (Sota). Teoksen oletetaan tuhoutuneen.


Lähde

Sterling and Francine Clark Art Institute Library Photo Archive, 225 South Street, Williamstown MA, 011267

Genre

Maalaus

Kuvauksen tyyppi

Määrittelemätön leike.

Kuva


Muuta

Otto Dix, 2. joulukuuta 1891 - 25. heinäkuuta 1969 oli saksalainen taidemaalari. Hän tuli tunnetuksi nimenomaan sodan kauhujen kuvaajana. Lisäksi hän kuvasi Ensimmäisen maailmansodan jälkeisen Saksan sosiaalisia ongelmia: sotainvalideja, kerjäläisiä, rikollisia ja prostituoituja. Dix ei ollut poliittisesti aktiivinen, vaan piti itseään puolueettomana vallitsevien olosuhteiden kuvaajana.

Dix lähti vapaaehtoisena rintamalle heti ensimmäisen maailmansodan alussa vuonna 1914. Sodan aikana hän teki yli 300 piirrosta rintamaolosuhteista. Nuo piirrokset olivat pohjana hänen 1920-luvulla tekemilleen maalauksille ja grafiikkatöille, jotka kuvasivat sodan kauhuja hätkähdyttävän groteskilla tavalla.

Tyylillisesti Dix aloitti ekspressionistina ja dataistina mutta kehittyi myöhemmin saksalaisen taidesuuntauksen uusasiallisuuden edustajaksi.

Dixin järkyttävät sotakuvaukset olivat jyrkässä ristiriidassa Natsisaksan militaristisen arvomaailman kanssa. Hitlerin vuonna 1933 tapahtuneen valtaannousun jälkeen Dixin sallittiin maalata vain harmittomia maisemakuvia. Osa Dixin sodanvastaisista maalauksista määrättiin tuhottavaksi.

Toisen maailmansodan jälkeen Dix sai tunnustusta sekä Länsi- että Itä-Saksassa.

Lähteet: Clark ja Wikipedia

Huomautuksia: Juoksuhaudan ostaminen Wallraf-Richartz-Museumille herätti sellaista pahennusta, että museon kuraattori Hans Secker joutui eroamaan ja taulu palautettiin Nierendorfille. Vuonna 1924 se oli näytteillä sodanvastaisessa näyttelyssä Nie Wieder Krieg (Ei enää koskaan sotaa). Juoksuhaudan kompositiota ja teemaa käytettiin myöhemmin muunneltuna Dixin triptyykin Die Krieg (Sota) keskimmäisessä kuvassa. Tämä teos on nykyisin Dresdenin Gemäldegalerie Neue Meister -kokoelmassa (Uusien mestareiden maalausgalleria).

Tunnus

MT_113

Tekijä

Dix Otto, 1891 - 1969

Teoksen nimi

Der Schützengraben ( The Trench )

Päiväys

1920 - 1923

Tuhoutumisvuosi

1937 - 1945

Pääkuva

MT_113_Dix Otto_The Trench_1920_1923