Kriegskrüppel (Sotarammat, War Cripples)

Kansallisuus

Saksa

Väline

Öljy kankaalle.

Teoksen mitat

150 x 200 cm

Sijoituspaikka

Gemäldegalerie Neue Meister, Dresden, Saksa

Inventaarionumero


Tuhoutumisolosuhteet

Teos oli lahjoitettu Dresdenin Stadtmuseumille. Natsit takavarikoivat sen vuonna 1937 degeneroituneena taiteena ja se oli näytteillä Münchenissä pidetyssä turmeltuneen taiteen näyttelyssä vuonna 1937, huoneessa 3. Kansallissosialistien inventaarionumero oli 16000. Natsit tuhosivat teoksen myöhemmin.

Lähde

Sterling and Francine Clark Art Institute Library Photo Archive, 225 South Street, Williamstown MA, 011267

Genre

Maalaus

Kuvauksen tyyppi

Määrittelemätön leike.

Kuva


Muuta

Otto Dix, 2. joulukuuta 1891 - 25. heinäkuuta 1969 oli saksalainen taidemaalari. Hän tuli tunnetuksi nimenomaan sodan kauhujen kuvaajana. Lisäksi hän kuvasi Ensimmäisen maailmansodan jälkeisen Saksan sosiaalisia ongelmia: sotainvalideja, kerjäläisiä, rikollisia ja prostituoituja. Dix ei ollut poliittisesti aktiivinen, vaan piti itseään puolueettomana vallitsevien olosuhteiden kuvaajana.

Dix lähti vapaaehtoisena rintamalle heti ensimmäisen maailmansodan alussa vuonna 1914. Sodan aikana hän teki yli 300 piirrosta rintamaolosuhteista. Nuo piirrokset olivat pohjana hänen 1920-luvulla tekemilleen maalauksille ja grafiikkatöille, jotka kuvasivat sodan kauhuja hätkähdyttävän groteskilla tavalla.

Tyylillisesti Dix aloitti ekspressionistina ja dataistina mutta kehittyi myöhemmin saksalaisen taidesuuntauksen uusasiallisuuden edustajaksi.

Dixin järkyttävät sotakuvaukset olivat jyrkässä ristiriidassa Natsisaksan militaristisen arvomaailman kanssa. Hitlerin vuonna 1933 tapahtuneen valtaannousun jälkeen Dixin sallittiin maalata vain harmittomia maisemakuvia. Osa Dixin sodanvastaisista maalauksista määrättiin tuhottavaksi.

Toisen maailmansodan jälkeen Dix sai tunnustusta sekä Länsi- että Itä-Saksassa.

Lähteet: Clark ja Wikipedia

Huomautuksia: Teoksen vaihtoehtoinen nimi War Cripples ( with Self Potrait ) [ Sotarammat omakuvan kera ]. Teos oli esillä Ensimmäisessä Dadaistisen taiteen näyttelyssä Galleria Burchardissa Berliinissä vuonna 1920.

Tunnus

MT_127

Tekijä

Dix Otto, 1891 - 1969

Teoksen nimi

Kriegskrüppel (Sotarammat, War Cripples)

Päiväys

1920

Tuhoutumisvuosi

1937 - 1945

Pääkuva

MT_127_Dix Otto_War Cripples_1920