Totentanz

Kansallisuus

Saksa

Väline


Teoksen mitat

Pituus yli 30 metriä.

Sijoituspaikka

Mariankirkko, Lyypekki, Saksa ( Marienkirche, Lübeck )

Inventaarionumero


Tuhoutumisolosuhteet

Toinen maailmansota. Palmusunnuntaina 28. - 29. 03. 1942 brittien toimeenpanemassa pommituksessa, jossa useampi pommi osui Mariankirkkoon, tuhoten siellä muun muassa pääalttarin ja k.o. maalauksen.

Lähde

Wikipedia, (http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Totentanz_Luebeck.jpg

This image (or other media file) is in the public domain because its copyright has expired. )Genre

Maalaus, fresko, kirkkotaide

Kuvauksen tyyppi

Valokuva.

Kuva

Huom. katso myös: http://www.adam.fi/aDamJoomlaKeHitys/images/stories/MTpictures62jne/mt_147a_totentanz_lbeck.gif Voit käyttää suurennuslasityökalua maalauksen katseluun.

Kokokuva

Muuta

On esitetty epäilys oliko Notke todella maalannut Mariankirkon Kuolemantanssin. Aiheesta enemmän osoitteessa: http://www.dodedans.com/Eindex.htm

Anton Wortmann kopioi teoksen uuteen paikkaan Mariankirkossa vuonna 1701.

Teoksen kopio, Notken työpajan maalaama Kuolemantanssi on edelleen tallella Tallinnan Niguliste-kirkossa.


Kuolemantanssi, La Danse Macabre ( ranska ), Dance of death ( englanti ), La Danza Macabra ( italia ja espanja ) tai Totentanz ( saksa ) on myöhäiskeskiaikainen allegoria kuoleman universaalisuudesta. Siinä kuoleman hahmo vie tanssiin niin paavin, keisarin, kardinaalin kuin kuninkaankin ikään, asemaan ja sukupuoleen katsomatta. Aihe oli aikanaan varsin suosittu kirkkotaiteessa ja siitä tunnetaan edelleenkin useita satoja versioita. Suomen ainoa kuolemantanssikuvaelma on 1500-luvulta Inkoon kirkossa.
Tunnus

MT_147

Tekijä

Notke Bernt, syntynyt eräiden tietojen mukaan vuonna 1435 tai sitten 1439/40 Lassanissa Pomeraniassa ja kuollut talvella 1509 Lyypekissä ( ? on myös esitetty, että Totentanz on tuntemattoman taiteilijan tekemä )

Teoksen nimi

Totentanz

Päiväys

1463

Tuhoutumisvuosi

1942

Pääkuva

MT_147A_Totentanz_Lubeck copy