Seinämaalaukset Vichin Katedraalissa, Kataloniassa

Kansallisuus

Espanja

Väline


Teoksen mitat


Sijoituspaikka


Inventaarionumero


Tuhoutumisolosuhteet

Kirkon sisustus, mukaanluettuna seinämaalaukset, tuhoutuivat ( ilmeisesti taistelutoimien aiheuttamassa ) tulipalossa 21.07.1936.

Lähde

193A, 193B ja 193C:http://ambroseartgallery.wordpress.com/other-artists/sert-significance-of-vich-cathedral/   

193D: Wikipedia  


Genre

Kirkkomaalaus.

Kuvauksen tyyppi

Valokuvatiedosto.

KuvaPontius Pilatus esittelee Jeesuksen väkijoukolle.

Muuta


Jose´ Maria Sert

Katalonialainen seinämaalari Jose´ Maria Sert ( 21.02.1874 - 27.11.1945 ) tunnetaan 1920 - 1930 luvuilta muutamista suurista interiööritöistään, joista mainittakoon Palais des Nations Genevessä, Waldorf-Astoria Hotel New Yorkissa ja Rockefeller Center Manhattanilla. Hänen varsinaiseksi elämäntyökseen muodostui kuitenkin Vichin Katedraalin seinämaalaukset Kataloniassa Espanjassa.

Sertin tyylille on ominaista keromuksellisuus, ylitsevuotavan humanistinen kuvaus ja hänen hahmonsa ovat lihaksikkaita ja veistoksellisia. Hänen tyyliään pidetään myös allegorisena ja ajattomana. Sert myös kehitti jatkuvasti tyyliään yhä täydellisemmäksi ja kypsemmäksi.


Vuonna 1905 Katalonian piispa Torras y Bages tilasi Sertiltä maalaukset kirkon neitseellisen valkoisille seinille. Työ oli arvokas tilaus silloin vielä nuorelle taiteilijalle. Ennalta-arvaamattomien vastoinkäymisten vuoksi Sert jatkoi Vichin katedraalin sisäseinien maalausten tekoa aina kuolemaansa asti, vuoteen 1945.


Alunperin Sert suunnitteli käyttävänsä vain mustaa ja valkoista, sekä yhtä ainoaa lisäväriä. Kun hän sitten esitteli suunnitelmansa arvovaltaiselle Barcelonialaiselle taideasiantuntijakomitealle, oli vastaanotto nihkeä. Toivotttin enemmän renesanssi- tai barokkityylistä ilmaisua ja runsaampia värejä. Sert kuitenkin piti jatkuvasti kantansa, mutta työn valmistuminen viivästyi huomattavasti. Osasyy varmaan oli projektin innostuneen kannattajan piispa Torras y Bagesin kuolema vuonna 1916. Vichin katedraalista kirjan kirjoittanut Monreal y Tejada asetti syyn kuitenkin Sertin harteille. Tejadan mielestä Sertin jatkuva jahkailu Pariisin Jeu de Paumen studiossa rajoitetun värimaailman parissa viivästi työn valmistumista.


Vuonna 1926 kuitenkin ensimmäinen iso maalaus valmistui Jeu de Paumessa ja siirrettiin Vichiin lopulliselle paikalleen. Vuonna 1929 työ oli vihdoin viimeistelyä vaille valmis.


Elämän suuri ironia puuttui kuitenkin vielä kerran tuhoisasti Sertin mestariteoksen kohtaloon. Espanjan sisällissodassa lukemattomat kirkot vaurioituivat tai tuhoutuivat kokonaan. 21.07.1936 syttyi Vichin kirkko tuleen ja koko sisustus tuhoutui. Ironia oli siinä, että helmikuussa 1934 Diego Riveralta tilattu ja vastavalmistunut "Mies tienristeyksessä" seinämaalaus tuhottin arveluttavien vasemmistolaisten vaikuttimiensa vuoksi valmistuvassa Rockefeller Centeri Radio Music Hallissa. Jose´Maria Sert sai tehtäväkseen Riveran jälkeen maalata seinämaalauksen Music Halliin. Maalaus on siellä edelleenkin nähtävissä. Sert sai kokea sitten itse läntistä maailmaa repivän oikeisto - vasemmisto vastakkainasettelun seuraukset, kun hänen suurteoksensa Vichissä tuhoutui Espanja sisällissodan melskeissä.


Sisällissodan loputtua ja Francon diktatuurin alkuaikojen tukahduttavien tunnelmien hellitettyä alkoi Sert työnsä uudestaan. Nazien miehittämässä Pariisissa Sert laati uudet maalaukset Vichin katedraaliin. Vaikka värimaailma olikin sama, kuin 15 vuotta aiemmin tuhoutuneissa teoksissa oli kuitenkin monessa suhteessa kyseessä eri maalauksista. Uusia maalauksia pidetään yleensä Sertin seinämaalausten täydellisen kypsyyden osoituksena. Vuonna 1936 tuhoutuneita maalauksia on siten esillä vain Tuhoutuneen taiteen museon webbigalleriassa ja muissa historiallisissa lähteissä.


Laajemmin Sertin maalauksiin Vichin katedraaliin ja niiden eri aikakausien luonnoksiin voi tutustua Luia Monreal y Tejadan vuonna 1948 ilmestyneessä kirjassa "Le Cathedral de Vich", sekä teoksesta "Biblioteca de Art Hispanico" Ediciones Aedos, Barcelona.

Tunnus

MT_193

Tekijä

Sert, Jose´Maria ( 21.02.1874 - 27.11.1945 )

Teoksen nimi

Seinämaalaukset Vichin Katedraalissa, Kataloniassa

Päiväys

1929 - 1930?

Tuhoutumisvuosi

1936

Pääkuva

MT_193C_1926d1936crucifixiondestruida