Autuaitten kentät ( saks. Gefilde der Seligen, engl. Elysian Fields )

Kansallisuus

Sveitsi

Väline

Öljy kankaalle?

Teoksen mitat

170 x 250 cm

Sijoituspaikka

Gemäldegalerie, Berliini.

Inventaarionumero

AI277

Tuhoutumisolosuhteet

1945, kevät. Flakturm Zoo, Berliini, Tiergarten.

Maalaus siirrettiin Toisen maailmansodan aikana Gemäldegaleriesta turvaan Flakturm ZOO:hon. Flakturmit olivat ympäri Saksaa pystytettyjä ilmatorjuntatornien ja pommisuojien yhdistelmiä.Maalaus katosi tai tuhoutui keväällä 1945 Berliinin taisteluiden yhteydessä.

 


Lähde

Kuvat 1. ja 2.: XIX Vuosisata sanoin ja kuvin, toimittanut O. Hannikainen, Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava, 1902. Kuva 3.: SMPK Nationalgalerie, Berliini.
Kuva 4.: Lähde tuntematon.

Leikkeen tai kuvan teksti:1. ja 2. : "Arnold Böcklin. Autuaitten kentät. Taideteos Berliinin "National Galerie" nimisessä museossa."  3.: "©SMPK Nationalgalerie"

Genre

Maalaus

Kuvauksen tyyppi

1. ja 2. painokuva; 3. Digitaalinen kuva.

 


Kuva

2. Pääkuvaa laveammin rajattu leike.3. Gemäldegalerien mustavalkoinen repro. Tässä näkyy koko maalaus.4. Maalaus vielä tallessa Kansallisgalleriassa.

MT_196D_autuaidenkentatkansallisgalleriaberliini

Muuta

Teos tunnetaan myös toisella suomenkielisellä nimellä: Siunattu valtakunta.

Arnold Böcklin oli Sveitsiläisyntyinen taidemaalari ja kuvanveistäjä.Hän oli yksi huomattavimpia symbolismin edustajia kuvataiteessa. Hän saavutti laajan suosion saksankielisissä maissa ja vietti loppuelämästään pitkän aikaa Italiassa, missä myös kuoli.

Böcklinin ehkä tunnetuin teos on Kuolleiden saari (saks. Die Toteninsel), josta hän maalasi useita hieman erilaisia variaatioita. Ainakin kuusi variaatiota on tiedossa. Yksi niistä oli Hitlerin työhuoneen seinällä ja yksi on oletettavasti tuhoutunut Toisessa maailmansodassa.


Tässä tietueessa käsitellystä "Autuaitten kentät" teoksesta hän myös maalasi kaksi versiota. Ensimmäinen vuonna 1877 maalattu teos on edelleen nähtävissä Sveitsissä. Osoite on Oskar Reinhart Foundation, Stadthausstrasse 6, Winterthur, Switzerland. Toisen huomattavan erilaisen hän maalasi tilaustyönä vuotta myöhemmin Berliinin Kansallisgallerialle.

Böcklinin tuotannosta on kadonnut ja tuhoutunut myös joukko muita teoksia.


 


Tunnus

MT_196

Tekijä

Böcklin, Arnold 16. 10.1827 Basel, Sveitsi – 16.01.1901 San Domenico, Italia

Teoksen nimi

Autuaitten kentät ( saks. Gefilde der Seligen, engl. Elysian Fields )

Päiväys

1878

Tuhoutumisvuosi

1945

Pääkuva

MT_196_XIXvuosisata_gefildederseligen_arnoldbocklin