Leda

Kansallisuus

Itävalta

Väline

Öljy kankaalle.

Teoksen mitat

99 x 99 cm

Sijoituspaikka

Augus Ledererin kokoelma

Inventaarionumero


Tuhoutumisolosuhteet

Leda oli muiden Ledererin kokoelmissa olleiden teosten kanssa siirretty Schloss Immendorfiin Aliseen Itävaltaan (Lower Austria) turvaan. Teos tuhoutui kun vetäytyvät saksalaiset SS-joukot polttivat linnan vuonna 1945.

Lähde

Sterling and Francine Clark Art Institute Library Photo Archive, 225 South Street, Williamstown MA, 011267

Genre

Maalaus

Kuvauksen tyyppi

Määrittelemätön leike.

Kuva


Muuta

Suora lainaus Wikipediasta:

Leda (muinaiskreikaksi ????, L?da, myös ????, L?d?) oli kreikkalaisessa mytologiassa Aitolian kuninkaan Thestioksen tytär ja Tyndareuksen, Spartan kuninkaan puoliso.

Ylijumala Zeus rakastui Ledaan ja vietteli tämän joutseneksi tekeytyen. Paeten häntä takaa ajavaa kotkaa, Zeus teeskenteli etsivänsä turvaa Ledan sylistä. Tämä kiintyi joutseneen ja heidän suhteensa, jonka kerrotaan tapahtuneen samana yönä kuin jona Leda makasi miehensä kanssa, tuloksena oli kaksi munaa, joista kuoriutuivat Helena, Klytaimestra, Kastor ja Polydeukes. On hieman epäselvää, ketkä lapsista olivat kuolevaisen kuninkaan ja ketkä kuolemattoman jumalan jälkeläisiä.

Homeroksen Iliaksessa kerrotaan, kuinka Helena katsoo alas Troijan muureilta ja ihmettelee, miksei hän näe veljiään akhaialaisten joukossa. Kertoja huomauttaa, että he molemmat ovat jo kuolleita, mikä viittaisi siihen, että ainakin varhaisimpien perinteiden mukaan molemmat olisivat olleet kuolevaisia. Yleensä kuitenkin Helena ja Polydeukes on luettu kuolemattoman Zeuksen jälkeläisiksi, kun taas Kastor ja Klytaimestra olisivat Tyndareuksen lapsia.

Ledalla oli myös muita tyttäriä Tyndareuksen kanssa: Timandra, Foibe ja Filonoia.

Toinen versio myytistä kertoo, että Helenan äiti olisikin Nemesis, joka myös olisi tullut raskaaksi joutsenhahmoiselle Zeukselle. Paimen löysi munan ja antoi sen Ledalle, joka huolellisesti säilytti sitä arkussa kunnes se kuoriutui. Munasta syntyneen Helenan Leda adoptoi omaksi tyttärekseen. Myös Zeus juhlisti Helenan syntymää luomalla Joutsenen tähdistön taivaalle.

GNU Free Documentation License.

Tunnus

MT_32

Tekijä

Klimt Gustav, 1862 - 1918

Teoksen nimi

Leda

Päiväys

1917

Tuhoutumisvuosi

1945

Pääkuva

mt_32_klimt gustav_leda_1917