Mann und Weibchen

Kansallisuus

Saksa

Väline

Öljy kankaalle.

Teoksen mitat

73 x 88 cm

Sijoituspaikka

Museum Folkwang Essen

Inventaarionumero

Kansallissosialistien degeneroituneen taiteen inventaarionumero 15966

Tuhoutumisolosuhteet

Teoksen tuhoutumista tai katoamista ei ole varmuudella dokumentoitu. Mann und Weibchen oli testamentattu Museum Folkwang Esseniin. 1937 Natsit takavarikoivat sen "degeneroituneena taiteena". Natsit järjestivät vuonna 1937 Münchenissä "Degeneroituneen taiteen näyttelyn" (Entartete Kunst). Teos oli esillä Huoneessa numero 3. Näyttelystä teos kulkeutui  Hildebrand Gurlittin komissiolle (?) vuonna 1941. Sen jälkeen sen kohtalosta ei ole tietoa. Kts. myös "Muuta"

Lähde

Sterling and Francine Clark Art Institute Library Photo Archive, 225 South Street, Williamstown MA, 011267

Genre

Maalaus.

Kuvauksen tyyppi

Määrittelemätön leike.

Kuva


Muuta

Entartete Kunst- näyttelyn jälkeen teokset lajiteltiin myytäviin ja ei myytäviiin teoksiin. Myytävät myytiin pääasiassa ulkomaisille keräilijöille ja museoille huutokaupassa Sveitsissä. Monet Natsit ottivat teoksiaan myös yksityiskokoelmiinsa. Muunmuassa Herman Göring otti 14 arvokasta teosta, joukossa mm. van Goghia ja Cézannea.

Maaliskuussa 1939 Berliinin palokunta poltti arviolta 4000 teosta, jolla ei ollut suurempaa arvoa kansainvälisillä markkinoilla. Myös miehitetyssä Pariisissa poltettiin 27. 06. 1942 roviolla huomattava kokoelma mm. Picasson ja Dalin teoksia. Puna-armeijan miehittäessä sodan lopulla Berliiniä, löytyi osa näyttelyssä olleista teoksista maahan haudattuna.

On epäselvää kuinka moni näistä teoksista joutui Pietariin Hermitagen museoon venäläisen museonjohtaja Viktor Baldinin toimesta ja kuinka moni on edelleen siellä tarkemmin lutteloimattomina ja kuinka moni on joutunut muuten kadoksiin tai tuhoutunut.

Nolde: 1913 - 1914 Nolde matkusti läpi Venäjän, Kiinan, Japanin ja Polynesian. Sillä matkalla hän omaksui primitiivisen taiteen demonisuuden ja uskonnolliset vaikutteet. Hänen tekniikkansa oli luonteeltaan raivokas; vääristyneitä linjoja, rajuja värejä ja piinaavia aiheita hyödyntävä. Ennen Toista maailmansotaa ja sen aikana hän oli natsien vainoama.Tunnus

MT_41

Tekijä

Nolde Emil, 1867 - 1956

Teoksen nimi

Mann und Weibchen

Päiväys

1912

Tuhoutumisvuosi

? kts."Tuhoutumisolosuhteet"

Pääkuva

mt_41_nolde emil_male and female_1912