Muotokuva veljenpoika Månsista.

Kansallisuus

Suomi

Väline

Öljy kankaalle

Teoksen mitat

k 64 x l 47cm (kehystetty edellisen kerran 1940-luvulla.)

Sijoituspaikka

Töyryn talo, Koulukatu 4 ja Sibeliuksenkatu 12, Hämeenlinna.

Inventaarionumero


Tuhoutumisolosuhteet

Töyryn talon tulipalo 29.01.1982. Kts. alempaa kohta "Muuta".

Lähde

Kaikki kuvat: Yksityiskokoelma.

Member of Visual Artists' Copyright Society KUVASTO.
The works of art may not be reproduced or utilized in any form or by any means electronical or mechanical including downloading, print-out or by on-line-acces or any information storage and retrieval system without a permission in writing from copyright holders.
All rights reserved ©  ADAM and Visual Artists' Copyright Society Kuvasto 2011.
Tuhoutuneen taiteen museoyhdistyksellä on kuvien julkaisulupa valokuvien suhteen kuvaajalta ja maalauksen suhteen Helene Schjerfbeckin oikeuksien haltijoilta. Nämä tällä sivulla julkaistut kuvat eivät ole tekijänoikeusvapaita ja niiden edelleenjulkaisu edellyttää edellä mainittujen tahojen lupaa! Helene Schjerfbeckin tekijänoikeuksista voi tiedustella Kuvasto r.y:stä ja valokuvaajan tekijänoikeuksista Tuhoutuneen taiteen museolta sähköpostitse osoitteesta adam@adam.fi tai Ateneumista.

Genre

Maalaus.

Kuvauksen tyyppi

Pääkuva ja muut kuvat: Originaali diapositiivi tai valokuvavedos.

Kuva

Kuva 1: Helene Schjerfbeckin maalaus "Veljenpoika Måns" viimeisessä ripustuspaikassaan Töyryn talossa.

MT_637_D_Veljenpoika M intermerkkipaiva

 

Kuva 2: "Veljenpoika Måns" Töyryn talossa.

MT_637_C_Enckell_TorgerjaVeljenpoikaM copy


Muuta

Muu kuvaus: Taulun omin silmin nähneen taiteilija Björn Nymanin mukaan kyseessä oli hieman sivuttainen rintakuva Månsista. Hänellä ei ollut varmaa muistikuvaa mihin suuntaan rintakehä ja katse olivat suuntautuneet. Taulun yleisväri oli Nymanin mukaan hieman kellertävä.

Ateneumin tutkija Leena Ahtola - Moorhouse tiesi kertoa rintakehän ja katseen suuntautuneen vasemmalle, sekä että kuvassa näkyi myös pieni pöytä. Hänen muistikuvansa teoksen yleisväristä on hieman vihertävä. Kyseessä oli myös ensimmäinen öljyvärityö, jonka Helene maalasi veljenpojastaan.

PÄIVITYS 21.03.2011:

Olemme saaneet haltuumme useamman alkuperäisvalokuvan Månsin rintakuvasta. Kuvien väritasapaino on olosuhteisiin nähden erinomainen ja taulun hahmottaa niistä hyvin.

Kuvat julkistetaan tällä sivulla maaliskuussa 2011.


Omistajat ja tuhoutumisolosuhteet:

 

- - - - - - - ei tarkkaa tietoa aiemmista omistajista - - - - - - -

-Vuodesta ? Einar Reuter (s. 1881. H.S:in monikymmenvuotinen ystävä, metsänhoitaja, taidemaalari, taiteilija ja taiteenkerääjä). Reuter oli ilmeisesti saanut taulun suoraan Heleneltä.

-Toivo Töyry. Metsänhoitaja (valmistui Hyytiälässä 1917). Työskenteli jossain Kajaanista itään metsänhoitajana ja ystävystyi Einar Reuterin kanssa arviolta vuosina 1920 - 1950. Jäi ilmeisesti 60-luvulla eläkkeelle ja sai siinä yhteydessä Reuterilta lahjaksi Månsin muotokuvan.

1980-luvulla Toivo Töyry asui iäkkäiden sisariensa Tellervo (kuvataiteilija), Inkerin, Helmin, Sylvin ja Ilmarin kanssa Hämeenlinnassa n.s. Töyryn talossa. Rakennus oli puurakenteinen ja sen osoite oli Koulukatu 4 ja Sibeliuksenkatu 12. Se oli ilmeisesti valmistunut 1920-luvulla.

Perhetuttu, taiteilija Björn Nyman kertoi usein arvostelleensa Toivoa siitä, että tämä piti arvokasta maalausta siten ripustettuna, että se oli suoraan ikkunan lävitse nähtävissä kadulle.

Månsin muotokuvaa ei kuitenkaan kukaan varastanut. Sisaruksista Inkeri harrasti vuoteessa tupakointia ja ilmeisesti se oli syy paloon, joka tuhosi suuresta talosta kaksi kolmasosaa asuinkelvottomaksi. Palo syttyi ilmeisesti 29.01.1982, koska seuraavana päivänä oli Hämeen sanomissa siitä artikkeli. Inkeri sisar menehtyi palossa. Helene Schjerfbeckin veljenpoikaa kuvannut maalaus tuhoutui. Samaten tuhoutui Tellervo Töyryn ateljee ja ilmeisesti paljon hänen töitään. Muiden taiteilijoiden teoksia tuhoutui ainakin H.Ahtelan (Einar Reuter) talvimaisema ja Torger Enckellin maalaus. Palon jälkeen muuttivat Tellervo ja Helmi piakkoin uuteen asuntoon, mutta muut talossa vakituisesti asuneet sisarukset jäivät säilyneeseen kolmannekseen asumaan, kunnes asiat saatiin palon jäljiltä järjestykseen. Rakennuksen raunio myytiin ? rakennusyhtiölle ja Töyryt jättivät talon.

 

Sirpaletietoa:

Muotokuva Månsista ehti ennen tuhoutumistaan olla näytteillä Pekka Hyvärisen perustamassa Helsingin taidetalo Oy:ssä Viisikulmassa. Samaisessa galleriassa oli aikanaan myös suuren kohun herättänyt Pekka Halosen näyttely. Myöhemmin Hyvärinen perusti Punkaharjulle Taidekeskus Retretin.

Näyttelystä, jossa Månsin muotokuva oli esillä oli tiettävästi luettelo, jota pitäisi löytyä ainakin yksi Tampereen taidemuseosta (luetteloimattomana?) On kuitenkin epävarmaa missä Taidetalon näyttelyssä maalaus Månsista oli esillä. Helsingin Taidetalossa pidettiin suuri Schjerfbeck-näyttely 11.07.1980 - 24.08.1980, mutta ei ole varmaa tietoa oliko teos juuri siinä näyttelyssä esillä.

Huhupuheen mukaan on Lahdessa joskus saatettu valmistaa jäljennys Månsin muotokuvasta.

Muotokuvasta on Ateneumissa varmuudella yksi valokuva, jossa kuva esiintyy pienenä taustalla - tällä hetkellä tämä nimenomainen kuva on kateissa. Töyryn suvulla on myös joitain valokuvia, joissa taulu näkyy osittain.

 

MUITA TUHOUTUNEITA SCHJERFBECKIN MAALAUKSIA

Köyhyyden lapsi, Jalo Sihtolan ostama H.S:in omakuva. Tuhoutui Helsingin aseman palossa (pommitus 06.02.1944?)

 

vesikauppacom


Tunnus

MT_637

Tekijä

Schjerfbeck, Helene, Sofia (10. heinäkuuta 1862, Helsinki – 23. tammikuuta 1946 Saltsjöbaden, Ruotsi).

Teoksen nimi

Muotokuva veljenpoika Månsista.

Päiväys

1924

Tuhoutumisvuosi

1982

Pääkuva

Kuvan käyttöä rajoittavat tekijänoikeudet. Katso kohta "Alkuperäinen kuvalähde".

MT_637_B_ JOOMLA

 

Kuvaa on digitaalisesti paranneltu.