Kivityömiehiä

Kansallisuus

Suomi

Väline

?

Teoksen mitat

?

Sijoituspaikka

Sigrid Juséliuksen mausoleumin eteistila - Käppäräisen hautausmaa, Pori

Inventaarionumero


Tuhoutumisolosuhteet

"Riittämätttömästä eristyksestä johtuen on muurilaastissa ollut salpietari tunkeutunut maalausten useissa kerroksissa pannun alustan läpi kristallisoituen pinnalle" Tämä ilmiö alkoi rakennuksen pohjoispuolella, jossa muurit eivät olleet koskaan päässeet riitävästi kuivumaan. Mausoleumin rakennuskivihän oli osin merestä louhittua hiekkakiveä.

Halosen maalaukset tuhoutuivat lopullisesti mausoleumin korjauksen yhteydessä 3-4.12.1931. Tuli pääsi ilmeisesti irti lämmityskaminasta ja levisi rakennustyömaan puisiin telineisiin ja laudoituksiin. Palossa suli myös mausoleumin kuparinen katto osittain ja tuli sekä sammutusvesi yhdessä turmelivat myös Gallen-Kallelan muihin tiloihin tekemiä maalauksia ja muita teoksia.


Lähde

Pääkuva: Pekka Halonen Kivenhakkaajat: Jusélius mausoleumi - Kuva-aatteiden ja taideteosten historiaa, kirjoittanut Onni Okkonen, julkaissut Sigrid Juseliuksen säätiö, Helsinki Frenckelin kirjapaino osakeyhtiö 1941. Valokuva: H. Iffland (saksalainen valokuvaaja, tunnetaan erityisesti Valamo-kuvistaan)

Kuva 1: Pekka Halonen; toimittanut Outi Hämäläinen WSOY 1947 kuvasivu 50 


Genre

Fresko

Kuvauksen tyyppi

Pääkuva ja Kuva 1: Painokuva kirjassa.

Kuva

Kuva 1: Pekka Halosen 1903 maalaama tauluversio kivenhakkaajista. Lähteen (kts. kuvalähde) mukaan taulun sijoituspaikka oli vuoden 1947 tietojen mukaan Unkarin Kansallismuseo, Budapest

MT_643_C_JOOMLA_1903versioBudapest_kansallismuseo_KivityomiehiaHalonen copy

 


Muuta

Juseliuksen mausoleumi

Porissa sijaitseva hautamausoleumi on tunnettu matkailunähtävyys. Mausoleumin rakennutti teollisuusmies Fritz Arthur Jusélius 1898 kuolleen 11-vuotiaan tyttärensä Sigrid Juséliuksen viimeiseksi leposijaksi. Juseliuksen tyttären hauta sijaitsee mausoleumin sisällä. Myöhemmin mausoleumin pihalle on haudattu Juseliuksen kaksi vaimoa. Jusélius itse on myös haudattuna mausoleumiin. Mausoleumin suunnitteli arkkitehti Josef Stenbäck ja sen sisätilojen koristelusta ja maalauksista vastasivat pääosin Akseli Gallén-Kallela ja Pekka Halonen. Mausoleumi edusti uusgoottilaista tyyliä ja valmistui vuonna 1903.

 

Lainaus Onni Okkosen kirjasta v. 1941 s.48

"[Juséliuksen mausoleumin] varsinaisiksi taiteilijoiksi siis tulivat maalarit Axel Gallén ja Pekka Halonen. Väinö Blomstedtin ehdotukset jäivät lopullisessa valinnassa syrjään. Kun sopimukset halosen ja Gallénin kanssa oli 1901 syyskesällä saatu aikaan, aloitettiin töiden ensi aste jo silloin, mutta varsinaisiksi työkausiksi tulivat 1902 ja erityisesti Gallénin kohdalta kesä 1903.

Pekka Halonen oli saanut tehtäväkseen eteisen koristamisen. Sen holvattu katto maalattiin sinisenharmaaksi, yksinkertaisin tähtiornamentein. Vapaille seinäpinnoille kahden puolen tuli kummallekkin suuri freskokuva, joista toinen esitti kirkonmiehiä ja toinen rakentajia, kivityömiehiä.  "Kirkonmiehiä" freskon aihe on tunnettu mm. taulukuvasta jonka jäljennös on julkaistu esim. "Suomen keskiaikaista kirkkotaidetta" nimisessä teoksessa. Taustalla oleva rakennus kuvasi Ulvilan keskiaikaista kirkkoa - aihe liityi siis ainakin ulkonaisesti porilaiseen ympäristöön. "Kivityömiehiä" oli vapaasti otettu realistinen aihe, jonka ehkä voi sanoa tyylitellyssä käsittelyssään tahtoneen symbolisoida elämän raskasta työntekoa. Molemmat kuvat olivat jäyhätyylisiä, kylläkin vakaata tekoa, mutta taiteellisesti tuskin tekijänsä onnistuneimpiin luomiin kuuluvia. Halonen ei ollut aikaisemmin harrastanut freskotekniikkaa, ja tämä työ oli hänelle ilmeisesti etupäässä ammattityötä. Iso kokokin oli epäkiitollinen eteisen pieniin tilasuhteisiin nähden. Kun valaistuskysymys jäi ratkaisematta ja graniittipermanto sekä seinien vaaleanharmaat peiteosat eivät sopivasti yhtyneet freskojen yleiseen värisävyyn, ei eteiskoristelun tekemä vaikutus ollut suuremmassa määrin positiivinen. Halosen osuus mausoleumissa jäikin kokonaan Gallénin töiden varjoon."

Lisätietoja ja legendoja: http://fi.wikipedia.org/wiki/Juseliuksen_mausoleumi

http://koti.mbnet.fi/miramp/sigrid.html


Tunnus

MT_643

Tekijä

Halonen Pekka, (23. syyskuuta 1865 Lapinlahti – 1. joulukuuta 1933 Tuusula)

Teoksen nimi

Kivityömiehiä

Päiväys

n. 1903?

Tuhoutumisvuosi

1931

Pääkuva

MT_643 _B_JOOMLA