Maria Baškirtsevan taidetta

Kansallisuus

Venäjä

Väline


Teoksen mitat


Sijoituspaikka


Inventaarionumero


Tuhoutumisolosuhteet

Teoksista suurin osa tuhoutui natsien toimesta Toisessa maailmansodassa. Kun olosuhteet ovat tiedossa on teoksen kuvatekstissä kuvaus niistä. Suurimmasta osasta natsien tuhoamasta Baškirtsevan taiteesta ei ole mitään varmoja dokumentteja.

Lähde

Pääkuva, kuvat 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ja 8 : http://www.bashkirtseff.com.ar/marie_bashkirtseff_2_virtual_museum.htm Kuvien tekijänoikeudellinen asema epäselvä. Julkaisemme kuvat tässä Suomen tekijänoikeuslain sitaattioikeuteen vedoten. Edelleenjulkaisu julkaisijan omalla vastuulla.      

Kuva 9: Wikipedia 

Kuva 10: Wikipedia, http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Bashkirtseff-grave.jpg, Martin Ottmann ,  Tämä tiedosto on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 Muokkaamaton -lisenssillä.


Genre

Maalaus, grafiikka.

Kuvauksen tyyppi

Digitoituja valo- tai painokuvia.

Kuva

Kuva 1: "La Rue", harjoitelma 1883 tai 1884, 315cm x 247 cm

MT_700_C_1883tai84_la_rue_thestreetstudy315x247

Kuva 2: "Dina Babanine's portrait", päiväämätön. 115 cm x 140 cm, öljy kankaalle. Tämä on valokuva maalauksesta. Sen nykyistä sijaintia ei tiedetä, tai se on tuhoutunut. Se joutui kadoksiin Toisen maailmansodan aikana, kun Pietarin museon aarteita evakuoitiin sodan alta turvaan.

MT_700_E_marie_bashkirtseff_alicia_brisbane

Kuva 3: Muotokuva Claire Canrobertista, öljy kankaalle, 110cm x 145cm. Sijainti tuntematon tai tuhoutunut.

MT_700_F_marie_bashkirtseff_claire_canrobert1877olinptuntematon

Kuva 4: "Un condenado a muerte", 1881, kadoksissa. Vain tämä kuvituskuva tunnetaan.

MT_700_G_marie_bashkirtseff_condamne A sentenced to deah 1881onlythisillustration

Kuva 5: "Muchacha". Lähteessä mainitaan Baškirtsevan maalaamaksi, ei muuta tietoa, mahdollisesti edelleen olemassa.

MT_700_I_marie_bashkirtseff_jeune_fille_rousse

Kuva 6:  "Jeux d'enfants", päiväämätön, öljy levylle, 12cm x 19 cm, kohtalo epävarma.

MT_700_J_marie_bashkirtseff_jeux_d_enfants12x19

Kuva 7: "Retrato de un anciano", valokuva piirustuksesta, Sen nykyistä sijaintia ei tiedetä, tai se on tuhoutunut. Se joutui kadoksiin Toisen maailmansodan aikana, kun Pietarin museon aarteita evakuoitiin sodan alta turvaan.

MT_700_K_marie_bashkirtseff_vieillard

Kuva 8: Dina Babaninen muotokuva, "Retrato de Dina Babanine", öljy kankaalle, 115cm x 140cm, Kadonnut tai tuhoutunut. Se joutui kadoksiin Toisen maailmansodan aikana, kun Pietarin museon aarteita evakuoitiin sodan alta turvaan.

MT_700_L_sf_dina_perduDina Babanins portrait

Kuva 9: Maria Baškirtseva 1878.

MT_700_A_368px-Marie_Bashkirtseff1878

Kuva 10: Maria Baškirtsevan hautamonumentti, joka on sisustettu taideateljeeksi.Cimetière de Passyn hautausmaa Pariisissa.

MT_700_B_450px-Bashkirtseff-grave

 


Muuta

Maria Baškirtseva (ven. ????? ?????????????? ??????????; ukr. ????? ????????????? ??????????; 11. marraskuuta 1858 Gavrontsi lähellä Poltavaa – 31. lokakuuta 1884) oli venäläinen päiväkirjankirjoittaja, taidemaalari ja kuvanveistäjä.

Syntyi varakkaaseen aatelisperheeseen Ukrainassa, vietti lapsuutensa ulkomailla matkustellen äitinsä kanssa miltei kautta koko Euroopan, oli feministi, laulaja, taidemaalari ja päiväkirjankirjoittaja. Hänen taulunsa olivat kauniita, kuin hän itse ja hän kuoli keuhkotautiin jo kaksikymmentäviisi vuotiaana ja lopulta natsit tuhosivat suuren osan hänen teoksistaan. Adolf Hitlerin mielestä Baškirtseva oli ollut vaarallinen revisionisti ja feministi ja hänen taiteensa edusti samoja aatteita. Siis kertakaikkiaan kaikki legendan ainekset nuoressa naisessa.

Todellisuudessa Maria Baškirtseva on varsin unohdettu, eikä hänen tuhoutuneista teoksistaan löydy juurikaan tietoa. Persoonana sentään hänet tunnetaan varsin hyvin m.m. kuusitoista-osaisen päiväkirjajulkaisun ansiosta. Lisäksi on hänen lehtikirjoituksiaan myös säilynyt näihin päiviin asti

Taideteoksiin liittyvän tiedon niukkuuden vuoksi ei ohessa julkaistuista teoksista voi täydellä varmuudella sanoa, mitkä niistä ovat tuhoutuneet ja mitkä vain kadoksissa. Kokonaan oma maailmansa muodostavat sitten ne monet teokset, jotka ovat tuhoutuneet, mutta vailla mitään dokumentteja. 1800-luvulta on joitain luetteloita ja kirjallisia viitteitä hänen valmistuneista teoksistaan, mutta niiden kohtalon jäljittäminen odottaa suurempaa Maria Baškirtseva-tutkimusta.

Maria Baškirtseva jäljensi Pariisin katujen elämää sellaisena kuin se oli. Kirkkaissa väreissä ja miltei kouluttamattomana. Hän oli saanut yksityisopetusta ja lisäkoulutusta ranskassa Académie Julianissa, jossa hän opiskeli kaksi ja puoli vuotta. Académie Juliani oli niitä harvoja taidekouluja, jotka tuohon aikaan hyväksyivät naisia oppilaikseen. Ilmapiiri siellä olikin hyvin kansainvälinen.Samaan aikaan esimerkiksi siellä opiskeli saksalais-sveitsiläinen Louise Breslau, joka oli ainoa siellä, jota Marie piti kilpailijanaan - aina kateuteen asti.

Feministinä Maria Baškirtseva nousi 1880 luvulla Pariisin älylliseksi voimatekijäksi. Hän kirjoitti vuonna 1881 salanimellä Pauline Orrel useita artikkeleita Hubertine Auclertin lehteen La Citoyenneen. Hänen lausumistaan on jäänyt elämään esimerkiksi:"Rakastakaamme koiria, rakastakaamme vain koiria! Miehet ja kissat ovat mitättömiä olentoja"

Marialla oli myös oma heikkoutensa: epävakaa ja tavattoman narsistinen luonne. Hän piti itseään täydellisenä ja palvoi omaa kauneuttaan, joka ilmeni muunmuassa runsaina omakuvina. Rakkaussuhteissaan hän etsi jumaluutta, eikä siten yleensä pitänyt miehiä itselleen kelvollisina.

Maria Baškirtseva on haudattu Ranskaan pariisilaiselle Cimetière de Passyn hautausmaalle. Hautamuistomerkkinä on taiteilijanateljee, joka on suojeltu historiallinen muistomerkki.

Lisätietoja Wikipediassa: http://fi.wikipedia.org/wiki/Maria_Ba%C5%A1kirtseva


Tunnus

MT_700

Tekijä

Baškirtseva Maria Konstantinovna (11.11.1858 Gavrontsi lähellä Poltavaa Ukrainassa – 31.10.1884 Pariisi)

Teoksen nimi

Maria Baškirtsevan taidetta

Päiväys

1872 - 1882 (1884)

Tuhoutumisvuosi

Toinen maailmansota

Pääkuva

MT_700_H_marie_bashkirtseff_divorceYoung Lady Reading The Question of Divorce

Muchacha leyendo "La question du divorce"

Young Lady Reading "The Question of Divorce"