Runeberg 28-vuotiaana

Kansallisuus

Suomi

Väline

Öljy (kankaalle?)

Teoksen mitat

63cm x 53cm

Sijoituspaikka

Seuraava on osin oletusta: Taulu oli J.L. Runebergin sisaren Carolinan hallussa - ilmeisesti hänen Helsingin kodissaan - Carolinan kuoleman jälkeen (1891) se kulkeutui Turkuun, jossa se tuhoutui tulipalossa vuonna 1906.

Inventaarionumero


Tuhoutumisolosuhteet

Tuhoutui tulipalossa Turussa 1906. Syy, paikka ja haltija ei toistaiseksi ole tiedossamme.

Lähde

Alkuperäinen valokuva on joidenkin lähteiden mukaan Nyblinin 1900 - luvun alussa kuvaama. Toisten lähteiden (www.runeberg.net, Svenska Litteraturssällskapet) mukaan kuvan on ottanut Helsingin kaupunginmuseon perustajiin kuulunut Karl Konrad "Konni" Meinander (1872 - 1933). Kuvausvuosi on 1903.  Kuvasta löytyy vedos sekä Helsingin kaupunginmuseosta, että Svenska Litteraturssällskapetin arkistosta. Tämän tietueen pääkuvana olevan vedoksen lähde ei toistaiseksi ole tiedossa. Julkaisemme kuvan sitaattioikeuteen ja valokuvan tekijänoikeuden vanhenemiseen vedoten. Emme kuitenkaan voi taata kuvan edelleenjulkaisuoikeuksia Uncopyright leimalla.  "ADAM"

Kuva 1: Tämän vedoksen alkuperäisvalokuva on sama Meinanderin kuvaama, kuin pääkuvakin. Vedoksen antoi käyttöömme Svenska Litteraturssällskapetin arkisto. Edelleenjulkaisemisessa pyydämme kääntymään heidän puoleensa. Vedoksen arkistotunnus on SLSA1160_335.


Genre

Maalaus

Kuvauksen tyyppi

Pääkuva: Valokopiosta paranneltu kuva.

Kuva 1: Digitoitu valokuva.


Kuva

Kuva 1:

MT_707_B_slsa1160_335


Muuta

Runeberg 28 - vuotiaana

Ruotsista Suomeen muuttanut taidemaalari Johan Erik Lindh maalasi taulun vuonna 1832. Sen arvellaan olleen J.L:n vaimon veljen Fredrik Tengströmin kokonaan tai osittain kustantama. Runebergin perheen talous oli nimittäin noihin aikoihin varsin tiukoilla.

Lindhin muotokuva oli ensimmäinen laatuaan Johan Ludvigista ja oli ilmeeltään tuon ajan muodin mukainen. Lennokkaasti korkean otsan yli kammatut hiukset luovat hieman boheemin kuvan ja oikean käden sormien kätkeminen takin liepeeseen oli myös yleinen sommitelmallinen elementti noihin aikoihin.

Vuiden 1832 jouluna Runeberg sitten antoi maalauksen vaimolleen Fredrikalle joululahjaksi, oheistettuna runolla kauniista miehestä, jonka Fredrika saisi joululahjaksi. Vaimo ei kuitenkaan pitänyt kuvasta, joka ei hänen mielestään ollut yhtään Johanin näköinen. Sitä ei koskaan laitettu seinälle heidän kotonaan, vaan Fredrika antoi sen Runebergin siskolle, Carolinalle. Sille tielleen maalaus jäi.


Tunnus

MT_707

Tekijä

Lindh Johan Erik, (11.10.1793 Harg Roslagen Ruotsi - 21.02.1865 Helsinki)

Teoksen nimi

Runeberg 28-vuotiaana

Päiväys

1832

Tuhoutumisvuosi

1906

Pääkuva

MT_707_runeberg28vjohaneriklindh